Amsterdam,
13
oktober
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Momentum Capital gast Poolse ambassadeur Borkowski

Samenvatting

Op donderdag 13 september ontmoette een delegatie van Nederlandse ondernemers de ambassadeur van Polen in Nederland, H.E. Mr. Jan Borkowski. Het evenement werd georganiseerd door het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering (NPCH). Voorzitter Cees Werff verwelkomde de ondernemers bij de ING in Den Haag. Martijn van Rheenen, CEO van Momentum Capital, was uitgenodigd om als spreker aanwezig te zijn, samen met Gerard Steijn van De Mobiele Fabriek.

Nederland grootste buitenlandse investeerder in Polen

De Poolse ambassadeur H.E. Mr. Jan Borkowski benadrukte het belang van het versterken van economische bilaterale relaties tussen Nederland en Polen. Het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering (NPCH) heeft daarin een belangrijke rol. Dat Nederland al een zeer belangrijke economische partner van Polen is, blijkt uit de cijfers: sinds 2004 is Nederland de grootste buitenlandse investeerder in Polen. Volgens de Poolse Nationale Bank heeft Nederland cumulatief bijna 27 miljard euro geïnvesteerd. Polen heeft grote interesse in meer investeringen vanuit Nederland, met name in de innovatieve en technologisch geavanceerde industrie. De ambassadeur zelf ziet graag samenwerking op het gebied van energie- en watermanagement.


Momentum Capital in Polen

Martijn van Rheenen, CEO van Momentum Capital, deelde zijn ervaringen met zakendoen in Polen. Duurzame ontwikkeling, lokale vertegenwoordiging, innovatie, betrokkenheid en het toevoegen van waarde aan de markt  zijn daarbij belangrijke onderdelen. In zijn presentatie benadrukte Van Rheenen de potentie voor ontwikkeling van de Poolse vastgoedmarkt. De middenklasse in Polen groeit. Daarmee stijgt de vraag naar betaalbare woningen net buiten de stad én de behoefte aan goede voorzieningen in vrijetijdsbesteding.

 

Multifunctioneel recreatiepark Kownaty Park

Momentum Capitalspeelt hier op in. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een multifunctioneel recreatiegebied van 205 hectare aan de A2 tussen Poznan en Berlijn: Kownaty Park. Inmiddels is er goedkeuring voor de bestemmingswijziging, waarvan de officiële vergunning binnen enkele weken wordt verwacht. Daarnaast is er een overeenkomst met een exploitant van een groot themapark om de mogelijkheid van een grote transactie te onderzoeken en is Momentum Capital in gesprek met diverse waterparken, hotelketens, winkelcentra en bungalowparken.

Zie ook de website van MomentumR.E.D.

 

De Mobiele Fabriek

Momentum Capital werkt samen met De Mobiele Fabriek. Directeur Gerard Steijn liet tijdens deze middag weten dat de 2e fase van het haalbaarheidsonderzoek naar de ontmanteling en transformatie van Poolse Oud-Russische militaire kampen in sociale huisvesting/duurzame industrie gestart wordt. Poolse steden groeien, evenals de hoeveelheid afval. De Mobiele Fabriek gebruikt het puin dat achterblijft na een ramp of sloop van gebouwen en zet dit om in herbruikbare materialen.

Zie ook de website: www.demobielefabriek.nl

 

Geslaagde middag

Aan de hand van hun bedrijfsactiviteiten schetsten beide bedrijven de bestaande en potentiële kansen in Polen. Na de plenaire sessie ontmoette de ambassadeur Borkowski de Nederlandse ondernemers tijdens een netwerkborrel. Zowel de ambassadeur als de NPCH kijken tevreden terug op het evenement.

Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering, ING Bank, de Kamer van Koophandel, COETE en Eunite.

 
Boilerplate

Momentum Capital is een onafhankelijk private equity kantoor. Samen met een selecte groep investeerders maakt Momentum Capital duurzame onroerend goed projecten in groeimarkten mogelijk. Zij richt zich succesvol op de middenklasse in regio’s met gunstige economische perspectieven.