Zwolle,
30
maart
2017
|
11:10
Europe/Amsterdam

Houtwarmtestation de Vrolijkheid officieel in gebruik genomen

Samenvatting

Vandaag vond de officiële opening plaats van de stookinstallatie waarmee zwembad de Vrolijkheid en het Landstede College te Zwolle van duurzame warmte zullen worden voorzien. Dit houtwarmtestation is ontwikkeld door BeGreen, een landelijke warmteproducent die bestaande gascentrales vervangt door lokale, duurzame warmte oplossingen. BeGreen zal ook de exploitatie van de installatie verzorgen. De investering is mede mogelijk gemaakt door een participatie van het Energiefonds Overijssel.

Regionale houtsnippers
De installatie produceert jaarlijks circa. 14.000 GJ aan duurzame warmte en vervangt daarmee het gebruik van ongeveer 550.000 m3 gas bij zwembad de Vrolijkheid en het Landstede college. De jaarlijkse CO2 reductie bedraagt daardoor 975 ton. De installatie draait op door Natuurmonumenten geleverde biomassa: regionale houtsnippers afkomstig uit noodzakelijk onderhoud aan de natuur.

Partnerschap
Eind 2014 ondertekenden BeGreen en Energiefonds Overijssel een partnerschap om gezamenlijk op hout gestookte verbrandingsinstallaties te realiseren ten behoeve van lokale warmtevoorziening voor nabijgelegen utiliteitsgebouwen en woonwijken. In navolging van project de Vrolijkheid ontwikkelen de partners diverse andere projecten in de Provincie Overijssel.

Boilerplate

Over BeGreen
BeGreen investeert in Nederland om warmtecentrales, die nu nog op gas worden gestookt, om te bouwen tot duurzame warmtecentrales. BeGreen verwacht haar huidige portefeuille aan warmtecentrales binnen een jaar met 10 Nederlandse centrales uit te breiden. Zo werd recent in Lelystad een warmtecentrale geïnitieerd door BeGreen die duurzame warmte zal leveren aan onder meer Nuon, ter vervanging van warmte uit gas. De transitie van gas naar duurzame grondstoffen voor lokale verwarming, is een feit.

Over Energiefonds Overijssel
Energiefonds Overijssel is ingesteld door de provincie Overijssel, en levert financiële bijdragen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Dit laatste is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Zo draagt het fonds bij aan de ambitie van de Provincie Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.