Amsterdam,
07
mei
2013
|
21:21
Europe/Amsterdam

Goedkeuring bestemmingsplan in omgeving van Torzym (Polen)

Samenvatting

MomentumRED, een Poolse divisie van het Nederlandse private equity kantoor Momentum Capital, presenteert met gepaste trots dat de zonering van de aangekochte grond in Kownaty(Polen) volledig goedgekeurd is door zowel het Minsterie van landbouw als de gemeente Torzym, waaronder Kownaty valt.

Martijn van Rheenen
Dit is de eerste stap in het ontwikkelingsproces van de omgeving. De goedkeuring is essentieel voor de voortgang van het project en zal derhalve ook bijdragen aan de economische groei in de regio. Wij danken daarom de locale bevolking, de gemeente en de burgemeester van Torzym voor de bijval en het vertrouwen in deze.
Martijn van Rheenen

Martijn van Rheenen, directeur van het Nederlandse private equity kantoor Momentum Capital, sprak op 27 maart jl. de toegestroomde geinteresseerden toe tijdens de publieke bekendmaking, georganiseerd door de gemeente Torzym:

“Tussen 2008 en 2010 heeft Momentum Capital, 207 ha. grond aangekocht in de gemeente Torzym. Wij hadden een duidelijke visie omtrent de aanleg van de snelweg A2, met een strategische ligging in het hart van Europa tussen Berlijn en Poznan. Onze Research en Development tak voorzag in deze landelijke omgeving met slechte infrastructuur een regio met een zeer hoge potentie en een juist Momentum. Wij calculeerden dat juist deze regio een belangrijke brug zou slaan tussen de bepalende regionale economische factoren, middels de verbindende snelweg A2, de grootste infrastructurele ontwikkeling in de geschiedenis van Polen.

Juist vandaag landde ik in Berlijn en reed – in slechts 50 minuten – naar deze mooie omgeving toe. Vanaf de afrit Torzym op de nieuwe A2 kostte het slechts 4 minuten om in Kownaty Park te geraken. Zou ik later op de dag nog een bezoek willen brengen aan Poznan, dan kost me dit maximaal 1 uur. Meer specifiek komt het er op neer dat binnen 4 uur rijden Kownaty Park bereikt kan worden door bijna 50 miljoen mensen!

Juist daarom hebben Chris Conner, directeur Operations MomentumRED in Polen, en zijn team meerdere jaren gewerkt aan de wijziging van de studie en de goedkeuring van de zonering tezamen met de burgemeester en de gemeente. We wilden het land geschikt maken voor recreatie en hierbij ook nauw samenwerken met bewoners uit de omgeving. We legden onze plannen voor, vroegen om hun mening en gebruikten de feedback. Er was behoefte aan de ontwikkeling van enerzijds economische activiteiten in de regio en anderzijds de omgeving aantrekkelijk maken voor bezoekers. Met dien verstande dat de natuurlijke omgeving gewaarborgd en beschermd zou zijn met zo min mogelijk industriële activiteiten.

Onze focus op multifunctionele recreatiegebieden, de kracht van de regio en de locale behoeften en wensen waren de basis voor onze architecten en techneuten – geleid door Jacek Kuhnl-Kinel – bij het opstellen van de aanvraag voor de zoneringswijziging. Vandaag maakt de gemeente van Torzym dan ook publiekelijk bekend – na gesprekken met bewoners uit de omgeving en eveneens accordering van de Ministerie van Landbouw – dat deze is goedgekeurd

Dit is de eerste stap in het ontwikkelingsproces van de omgeving. De goedkeuring is essentieel voor de voortgang van het project en zal derhalve ook bijdragen aan de economische groei in de regio. Wij danken daarom de locale bevolking, de gemeente en de burgemeester van Torzym voor de bijval en het vertrouwen in deze.

Onze volgende stap is dit uitstekende nieuws onder de aandacht te brengen aan hen die reeds interesse toonden in Kownaty Park. Hotels, themaparken, bungalowbouwers en een diversiteit aan kleinere initiatieven kunnen met dit nieuws de financieringen op gang brengen en een grote stap maken richting de toekomst. De definitieve zonering maakt de start van de projectontwikkeling en financiering concreet. We zijn reeds in gesprek met diverse internationale partijen en zullen dit jaar dan ook de stappen zetten in de selectieprocedure om met zoveel mogelijk partijen invulling te geven aan dit 207 ha. tellende project.

Gefeliciteerd aan een ieder uit de regio en dank dat wij ons hier welkom voelen. Ook waarderen wij de burgemeester en gemeente die middels deze kans de economie een impuls geven op het gebied van vrije tijd en toerisme en nogmaals dank voor de goedkeuring van zonering. Ik dank u allen voor uw aandacht. Vandaag is de dag dat wij gezamenlijk de stap hebben gezet naar iets moois!