Amsterdam,
16
januari
2014
|
11:10
Europe/Amsterdam

Eindelijk goede woonwijk voor 12.000 ‘Favela’ bewoners

Nederlandse investeerder helpt woningnood Ceará (noordoosten Brazilië) op te lossen

Samenvatting

Het Nederlandse private equity-kantoor Momentum Capital investeert in het noordoosten van Brazilië in de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk, Novo Pacajus. Deze wijk heeft een oppervlakte van zo’n 304 hectare en gaat ruimte bieden aan in totaal 12.000 nieuwe bewoners.Op dit moment zijn de eerste twee fasen (798 kavels) verkocht aan veelal bewoners uit achterstandswijken. In de komende jaren kunnen zij van start met de bouw van hun droomhuis.De verkoop van de resterende kavels in de derde fase verloopt spoedig.

Martijn van Rheenen
Al met al zie je dat onze strategie om in Brazilië voor de langere termijn te investeren, samen met onze partner Urbania International, echt het verschil maakt voor de bevolking.
Martijn van Rheenen

Door de snelle economische groei zijn in de laatste 10 jaar 35 miljoen Brazilianen opgeklommen vanuit de armoede naar de middenklasse. Veel gezinnen wonen nu nog in de achterstandswijken en kunnen zich kwalitatief betere woningen veroorloven. Deze ontwikkelingen hebben een gunstig effect op de investeringen van Momentum Capital. Ieder jaar betreedt een toenemend aantal Brazilianen de woningmarkt. De komende 3 jaar zullen naar verwachting 7,9 miljoen Brazilianen een woning kopen, volgens het consultancybureau Data Popular. Daarvan komt 54% uit de nieuwe middenklasse.

Martijn van Rheenen, CEO van Momentum Capital: “Wat wij zien, is dat er met name in het noordoosten van Brazilië een enorme groei is van de welvaart. Daarnaast is de economische groei in het noordoosten aanzienlijk groter dan het landelijk gemiddelde. Novo Pacajus wordt ontwikkeld tot nieuwe wijk met voorzieningen zoals winkels, scholen en recreatie. Het maatschappelijk draagvlak voor dit project is groot en de ontwikkelingen gaan voorspoedig. Zo komen er een universiteit, sportfaciliteiten en een winkelcentrum ‘Shopping Pacajus’. Verder heeft een grote internationale keten een intentieverklaring getekend om een hotel in de wijk te vestigen. Al met al zie je dat onze strategie om in Brazilië voor de langere termijn te investeren, samen met onze partner Urbania International, echt het verschil maakt voor de bevolking.”